Vanuit een crash weer bij de les

Vanuit een crash weer bij de les

In de zomer van 2019 verschijnt dit blogbericht in het Alette magazine zie www.noordster.org

Hoe komt het dat de mens zich hecht aan allerlei zaken die de behoefte van het lichaam bevredigen en hem genot geven? Waarom is de gemiddelde mens in deze tijd niet ontspannen kan hij/zij niet genieten van wat zich in het hier en nu afspeelt zonder zich zorgen te maken over de toekomst of zich schuldig te voelen over het verleden?

Mijn naam is Jay Uijttewaal, ik ben ondernemer. Bovenstaande vragen hebben mij intensief bezig gehouden. Lange tijd in mijn leven was ik ongelukkig, onzeker en bovenal ontevreden.

Op een gegeven moment werd dit gevoel van innerlijke pijn dermate groot dat het niet meer hanteerbaar was.

Ik was relatief laag opgeleid omdat ik me nooit kon concentreren als kind, via de landbouwschool werkte ik me op naar een niveau waarmee ik naar het hbo kon in Groningen. Ondertussen was in de boeken gedoken en had me begeven in filosofische begrippen en anarchistische wereldbeschouwingen waar bij alles in theorie perfect was en problemen niet bestonden.

In 2002 was ik 24 en ben ik gaan studeren op de kunstacademie. Het meisje waar een liefde mee ontstond bleef zich vrij en gelukkig voelen. Bij mij echter werden allerlei trauma’s uit mijn kindertijd aangeraakt die ik nog niet eerder in mijn ogen had durven en willen zien. Het gevolg was een enorme verlatingsangst. Dit gecombineerd met een flinke dosis idealisme en perfectionisme, andere mensen  willen helpen en het volgen van een nieuwe studierichting, was natuurlijk een geweldig recept voor een enorme crash.

In deze periode, waarin ik eigenlijk nauwelijks kon slapen, daagde er een soort besef dat ik wellicht op de verkeerde manier had gefunctioneerd. Ik begon me te verhouden tot iets wat je God kunt noemen, een hogere macht die ik absoluut nodig had om hier weer uit te kunnen komen. Ik realiseerde me dat ik juist de mensen om me heen waardeerde die ontspannen waren en konden genieten van de kleine dingen. Dit resulteerde in de conclusie dat mijn gedrag niet nuttig was wanneer ik zelf rustig en gelukkig zou willen worden. Daarom besloot ik (gedwongen door de situatie) een radicale omslag te maken.

In een yoga boekje had ik gelezen dat wanneer je langere tijd intensief ademhaalt je een soort energieveld opbouwt en daarmee stress kan ontladen. Ik begon dit toe te passen met als gevolg dat er langzaam bepaalde spanningen begonnen op te lossen.

Mijn weg ging via het durven toelaten van hulp in de vorm van een psycholoog, meditatiecursussen, emotioneel lichaamswerk, retraites en het volgen van een enigszins foute guru waarbij ik anderhalf jaar lang probeerde zijn volgeling te spelen. Mijn inzicht in het levensproces groeide geleidelijk en er kwam innerlijke verdieping.

Vervolgens ging ik samen met mijn ‘guru’ op reis naar India.

Deel 2 van deze blog volgt nog.

Vanuit ontspanning geef ik inmiddels cursussen en individuele sessies voor transformatie en innerlijke rust. Bovendien verkoop ik in mijn webshop producten die drinkwater vitaliteit en zuiverheid geven, mensen helpen ontspannen en beschermen tegen straling.

Jay Uijttewaal,

www.spiritueleverdieping.nl
www.heerlijk-water.nl